Osgood-Schlatter

27.10.2010 - 23:41 — mg

Kasvuiässä olevilla urheiljoilla olen törmännyt runsaasti Osgood-Schlatter (OSD) -oireisiin polvissa. Kuten tiedetään OSD on kovin kiusallinen vaiva, eikä siihen ole yksiselitteisesti auttavaa hoitokeinoa. Oireiden huomiointi etenkin joukkueurheiluharjoittelussa yksilöllisesti voi myös olla haastavaa. Vaikeista kipuoireista huolimatta OSD harvoin jättää pysyvämpää haittaa kasvuiän jälkeen. Lähes kaikki teipattavakseni päätyneet urheilijanuorukaiset ovat jossain kohtaa käyttäneet eri mallisia polvitukia, joista on parhaimmillaan saattanut olla hieman kipua lievittävää apua. Tuet ovat kuitenkin urheilussa olleet hankalia ja rajoittaviakin.

Kinesioteippauksella olen saanut oireisiin positiivista vaikutusta. Kivut ovat lievittyneet ja liikkuminen helpottunut. Käytännössä olen useasti teipannut OSD-asiakkailta patellajänteen kuormitusta keventävällä directional -tekniikalla sekä yhdistänyt siihen päälle kipualueelle sovelletun teippauksen stuctural-tekniikalla.

Useista hyvistä hoitokokemuksista erään 13-vuotiaan jalkapalloilijapojan tapaus konkretisoi kinesioteippauksen hyödyn hyvin: Pojan polvi oli oireillut niin voimakkaasti, että tämä ei ollut pystynyt pelaamaan kokonaista ottelua, vaan oli joutunut kivun vuoksi lähtemään vaihtoon. Polvi teipattiin ennen viikonlopun turnausta ja teippauksen avulla poika pystyi kolmen päivän aikana pelaamaan 8 ottelussa täydet minuutit.